Saturday, 6 July 2013

CHAR KUEY TEOW SPECIAL




CHAR KUEY TEOW SPECIAL

Bahan-bahan ( 5 orang ) :

  • 500 gm kueh teow
  • 3 biji bawang besar - dikisar
  • 5 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 sudu cili kisar
  • 300 gm udang atau kerang
  • 2 biji telur ayam
  • Segenggam tauge
  • Daun kucai
  • 1/2 cawan air
  • Kicap manis ( Saya Guna Jalen )
  • #2 - 3 sudu sos tiram
  • #2-3 sudu tomato
  • #4-6 sudu sos cili

Cara-cara :

  1. Panaskan minyak . Tumis bawang merah, bawang putih dan cili kisar tadi sehingga naik bau .
  2. Masukkan separuh kueh teow dan gaulkan dengan kicap sehingga sama rata .
  3. Masukkan bahan # dan 1/2 cawan air .
  4. Setelah nampak likat, masukkan pula udang dan biarkan udang tersebut menjadi kuning sedikit . 
  5. Kemudian masukkan lebihan kueh teow, selepas itu pecahkan telur di tengah-tengah kueh teow dan kacau
  6. Akhir sekali , masukkan daun kucai dan tauge dalam masa seminit.
  7. Siap dan boleh dihidang :)


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...