Saturday, 6 July 2013

KUEY TEOW KUNGFU




KUEY TEOW KUNGFU


Bahan-bahan :


  • Kuey Teow
  • 1 Biji Telur
  • 100g udang basah buang kulit
  • 150g ayam 
  • Fish cake
  • 3 ulas bawang putih (cincang)
  • 100g brokoli 
  • 100g bunga kobis
  • 100g carrot 
  • 5 tangkai baby corn
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
  • 1 cawan air rebusan ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar lada sulah
  • Garam


Cara-cara:

Untuk Kuah :

  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bawang putih. Masak sampai kekuningan . Masukkan ayam, udang, sos tiram dan lada sulah. Kacau seketika . Kemudian masukkan air mengikut keperluan kuah . Masukkan stok/ kiub ayam . Biarkan mendidih untuk seketika.
  2. Masukkan sayur-sayuran. Utamakan sayuran yg keras dahulu.
  3. Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
  4. Kacau seketika, tutup api. Ketepikan
Untuk kuey Teow : 
  1. Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, tambah sedikit garam kemudian kepuk seketika. Masukkan kuey teow untuk seorang mkn. Kacau biar sebati. 
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper macam nak goreng telur dadar. Masukkan campuran kuey teow ngan telur tadi . Masak hingga kekuningan kedua-dua belah. 
  3. Angkat dan letak dalam pinggan, kemudian letak kuah dan sayuran yg dah masak tadi di atasnya.

# Makan Sampai Terangkat! :)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...