KUEY TEOW KUNGFU
- Kuey Teow
- 1 Biji Telur
- 100g udang basah buang kulit
- 150g ayam
- Fish cake
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 100g brokoli
- 100g bunga kobis
- 100g carrot
- 5 tangkai baby corn
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan air)
- 1 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar lada sulah
- Garam
Cara-cara:
Untuk Kuah :
- Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bawang putih. Masak sampai kekuningan . Masukkan ayam, udang, sos tiram dan lada sulah. Kacau seketika . Kemudian masukkan air mengikut keperluan kuah . Masukkan stok/ kiub ayam . Biarkan mendidih untuk seketika.
- Masukkan sayur-sayuran. Utamakan sayuran yg keras dahulu.
- Kemudian masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air.
- Kacau seketika, tutup api. Ketepikan
- Pecahkan sebiji telur dalam mangkuk, tambah sedikit garam kemudian kepuk seketika. Masukkan kuey teow untuk seorang mkn. Kacau biar sebati.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali leper macam nak goreng telur dadar. Masukkan campuran kuey teow ngan telur tadi . Masak hingga kekuningan kedua-dua belah.
- Angkat dan letak dalam pinggan, kemudian letak kuah dan sayuran yg dah masak tadi di atasnya.
# Makan Sampai Terangkat! :)
No comments :
Post a Comment