Monday, 8 July 2013

MEE HAILAM SPECIAL



MEE HAILAM SPECIAL


Bahan - Bahan (5 orang makan) :


  • 1 peket mee kuning, 
  • 5 biji bawang putih-kisar, 
  • 1 sudu makan cili kering-kisar, 
  • Sedikit udang,
  • Sedikit daging, 
  • Sedikit ayam, 
  • Sedikit sotong. 
  • Bahan sayuran, sawi pakchoy, 
  • Cendawan bunape@shimeji atau apa2 saja asal cendawan, 
  • Tomato


Bahan kuah : 


  • Kicap manis,
  • 6 sudu makan sos tiram, 
  • 3 sudu makan tepung jagung - campur sedikit air masak
  • Daun sup - bawang goreng, 
  • Cili jeruk (wajib ada-untuk dimakan bersama mee)


Cara - Cara :


  1. Tumis bawang putih hingga naik bau, masukkan cili kering kisar. Biar garing. 
  2. Tambah air dan masukkan bahan seperti ayam, daging, biar sampai lembut. 
  3. Masukkan kicap dan sos tiram. 
  4. Masukkan udang dan sotong. Masukkan sayuran kecuali tomato.
  5. Bila kuah dah elok masak, masukkan mee kuning, dan tomato.
  6. Masukkan tepung jagung yang dibancuh air. Tutup api. Jangan masukkan garam atau letak sedikit saja sebab kuah dah masin. Siap dan elok dimakan panas-panas sebab kuah cepat meresap dlm mee.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...