Wednesday, 10 July 2013

MEE KARI




MEE KARI

Bahan - Bahan (3-4 Orang) :

  • Mee (300g)
  • Isi ayam (100g)
  • Udang (secukup rasa)
  • Udang kering (2 sudu)
  • Bawang putih (1 ulas)
  • Bawang besar dipotong bulat (1 biji)
  • Bawang merah (2 ulas)
  • Serai (2 batang)
  • Rempah kari (3 sudu)
  • Pes cili (2 sudu besar)
  • Santan (3 cawan)
  • Sawi (1 ikat)
  • Tauhu goreng dipotong dadu (1 keping)
  • Daun bawang (secukup rasa)
  • Daun Sup (secukup rasa)
  • Limau kasturi dibelah dua (2 biji)
  • Cili merah dihiris nipis (1 biji)
  • Gula (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)
  • Minyak untuk menumis (secukupnya)

Cara - Cara :

  1. Tumbuk udang kering, bawang merah, dan bawang putih sehingga lumat.
  2. Tumis bahan yang ditumbuk hingga sedikit garing dan masukkan rempah kari (dicairkan dengan sedikit air) dan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
  3. Masukkan gula, kacau sebentar, masukkan ayam dan garam. Jika terlalu kering, masukkan air dan kacau hingga pecah minyak.
  4. Masukkan bawang besar. Kacau hingga bawang layu dan masukkan santan. Kacau supaya santan tidak berketul dan biar hingga mendidih.
  5. Sementara itu, celur sawi hingga layu. Angkat dan toskan.
  6. Celur mee. Angkat dan toskan.
  7. Apabila kuah tadi mendidih, masukkan serai dan udang. Apabila udang masak, masukkan tauhu goreng dan sawi celur. Biar mendidih sebelum dihidang.
  8. Mee kari enak dimakan bersama daun bawang, daun sup, cili merah, dan perahan limau kasturi sebagai penambah rasa.



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...