MEE KARI
Bahan - Bahan (3-4 Orang) :
- Mee (300g)
- Isi ayam (100g)
- Udang (secukup rasa)
- Udang kering (2 sudu)
- Bawang putih (1 ulas)
- Bawang besar dipotong bulat (1 biji)
- Bawang merah (2 ulas)
- Serai (2 batang)
- Rempah kari (3 sudu)
- Pes cili (2 sudu besar)
- Santan (3 cawan)
- Sawi (1 ikat)
- Tauhu goreng dipotong dadu (1 keping)
- Daun bawang (secukup rasa)
- Daun Sup (secukup rasa)
- Limau kasturi dibelah dua (2 biji)
- Cili merah dihiris nipis (1 biji)
- Gula (secukup rasa)
- Garam (secukup rasa)
- Minyak untuk menumis (secukupnya)
Cara - Cara :
- Tumbuk udang kering, bawang merah, dan bawang putih sehingga lumat.
- Tumis bahan yang ditumbuk hingga sedikit garing dan masukkan rempah kari (dicairkan dengan sedikit air) dan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan gula, kacau sebentar, masukkan ayam dan garam. Jika terlalu kering, masukkan air dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan bawang besar. Kacau hingga bawang layu dan masukkan santan. Kacau supaya santan tidak berketul dan biar hingga mendidih.
- Sementara itu, celur sawi hingga layu. Angkat dan toskan.
- Celur mee. Angkat dan toskan.
- Apabila kuah tadi mendidih, masukkan serai dan udang. Apabila udang masak, masukkan tauhu goreng dan sawi celur. Biar mendidih sebelum dihidang.
- Mee kari enak dimakan bersama daun bawang, daun sup, cili merah, dan perahan limau kasturi sebagai penambah rasa.
No comments :
Post a Comment