Monday, 8 July 2013

MEE GORENG MAMAK



MEE GORENG MAMAK

Bahan-bahan:

5 ulas Bawang Merah
2 sudu besar Grape Seed Oil
2 sudu besar Cili Boh
8 ulas Bawang Putih
2 sudu besar Udang Kering
100gm Ayam (bahagian isi, yang dipotong dadu)
2 sudu besar Kicap Pekat
Garam secukup rasa
4 biji cili padi merah
2 biji Cili Hijau 
1 biji Tomato(yang dipotong dadu)
500gm Mi Kuning
70gm Taugeh
6 biji Tauhu kering
3 Biji Telur

Cara - Cara : 

  1. Panaskan bersama grape seed oil.
  2. Tumiskan bawang merah yang telah dihiris, kemudian masukkan cili boh.
  3. Tumiskan cili boh sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan bawang putih yang telah dikisar dan udang kering yang telah direndam bersama air panas dan ditumbuk sehingga lumat
  5. Masukkan ayam yang telah dipotong dadu.
  6. Masukkan ayam kicap pekat, gaulkan sehingga rata.
  7. Garam secukup rasa dan cili yang dibelah dua.
  8. Masukkan tomato dan cili hijau.
  9. Masukkan mi kuning.
  10. Masukkan taugeh dan tauhu kering.
  11. Masukkan telur di bahagian bawah kuali, asingkan mi, masukkan telur dan tanamkan mi di atas telur.
  12. Biarkan 30 saat dan gaulkan mi tersebut.


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...