MEE UDANG SPECIAL MAK JAH
Bahan - bahan :
- Udang saiz XXL
- Sos Cili
- Serbuk Sup
- Serbuk Cili
- Bawang putih
- Tepung Jagung
- Mee kuning
- Taugeh
- Daun Sup/Kobis/daung bawang/cili merah/cili hijau/bawang goreng ( dihiris nipis )
- Garam dan Gula secukup rasa
Cara-cara :
- Udang dikupas kulit /dibuang kepala dia (kulit udang dan kepala jangan dibuang) sila rebus dan tapis untuk diambil airnya..
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih yang telah ditumbuk dalam beberapa ulas dalam periuk/kuali
- Bancuh serbuk cili dan serbuk sup dalam air panas dan masukan dalam periuk/kuali
- Setelah sebati dan terbit minyak masukkan air rebusan kulit udang tadi dan kacau sehingga mendidih
- Masukkan sedikit sos cili
- Perasakan dengan Garam dan Gula secukupnya
- Masukkan tepung jagung yang telah di bancuh jika ingin memekatkan kuah
- Masukkan Udang (jangan terlalu lama nanti udang akan mengecut)
Mee yang telah dicelur sebentar diletak kan di dalam pinggan dan dihias dengan daun sup/ daun bawang/cili merah/cili hijau/taugeh/kobis dan bawang goreng. Kemudian tuangkan kuah mee udang. Sedia untuk dimakan ketika panas..
# Kredit : http://noryusnita.blogspot.com
No comments :
Post a Comment