Saturday, 6 July 2013

NASI GORENG JEPUN




NASI GORENG JEPUN

Bahan-bahan ( 4 orang makan ) :


  • 2 mangkuk nasi
  • 1/3 batang lobak dihiris panjang
  • 1/4 capsicum-dipotong-potong (kalau nak pedas boleh guna cili api yg diketuk-ketuk)
  • 1 ketul isi ayam/daging- dihiris
  • 5 biji cendawan butang-dihiris
  • 1/2 biji bawang besar-dihiris
  • 1 sudu teh serbuk perasa ayam
  • 2 sudu besar kicap cair
  • (Minyak GARLIC butter) campur dengan sedikit minyak
  • 1 sudu teh garlic salt 
  • Garam dan pepper (jika perlu)
  • 2 biji telur dipukul sedikit

Cara-cara :


  1. Panaskan sedikit minyak. Goreng telur dan hancurkan seperti membuat scrambled egg. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak . Masukkan isi ayam dan sayur-sayuran termasuk bawang.
  3. Masukkan garlic salt dan serbuk perasa. Masukkan nasi dan kacau.
  4. Masukkan telur, kicap cair. Masukkan garam dan pepper jika perlu. Gaul rata dan angkat.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...