Sunday, 7 July 2013

KUEY TEOW BLACK PEPER




KUEY TEOW BLACK PEPER

Bahan-bahan ( 2-3 orang makan ) :

  • 500 gram kuey teow.
  • 3 ulas bawang putih dicincang.
  • 2 biji bawang besar dihiris.
  • 2 biji cili besar dihiris.
  • 2 biji telur ayam.
  • Perencah (isi ayam/udang/fish ball/fish cake) ikut suka.
  • Serbuk black pepper.
  • Sos tiram.
  • Kicap masin.
  • Air 1/4 cawan.
  • Daun kucai.
  • Taugeh/kobis bulat.
  • Sedikit garam.
  • Sedikit minyak untuk menumis.

Cara-cara :

  1. Panaskan kuali dan tuang sedikit minyak.
  2. Bila minyak dah panas, tumis bawang putih dan bawang besar. Kemudian, masukkan hirisan cili besar.
  3. Masukkan perencah
  4. Kemudian, masukkan 6 sudu besar sos tiram. Masukkan juga sesudu besar serbuk black pepper.
  5. Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan sesudu besar kicap masin dan sedikit garam (secubit dua je).
  6. Kemudian, masukkan telur dan kacau.
  7. Setelah telur kental, masukkan taugeh/kobis bulat dan tomato. Biarkan sekejap.
  8. Kemudian, masukkan kuey teow dan daun kucai. Gaulkan sehingga masak.


No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...