KUEY TEOW BLACK PEPER
Bahan-bahan ( 2-3 orang makan ) :
- 500 gram kuey teow.
- 3 ulas bawang putih dicincang.
- 2 biji bawang besar dihiris.
- 2 biji cili besar dihiris.
- 2 biji telur ayam.
- Perencah (isi ayam/udang/fish ball/fish cake) ikut suka.
- Serbuk black pepper.
- Sos tiram.
- Kicap masin.
- Air 1/4 cawan.
- Daun kucai.
- Taugeh/kobis bulat.
- Sedikit garam.
- Sedikit minyak untuk menumis.
Cara-cara :
- Panaskan kuali dan tuang sedikit minyak.
- Bila minyak dah panas, tumis bawang putih dan bawang besar. Kemudian, masukkan hirisan cili besar.
- Masukkan perencah
- Kemudian, masukkan 6 sudu besar sos tiram. Masukkan juga sesudu besar serbuk black pepper.
- Masukkan 1/4 cawan air. Masukkan sesudu besar kicap masin dan sedikit garam (secubit dua je).
- Kemudian, masukkan telur dan kacau.
- Setelah telur kental, masukkan taugeh/kobis bulat dan tomato. Biarkan sekejap.
- Kemudian, masukkan kuey teow dan daun kucai. Gaulkan sehingga masak.
#Kredit Hazrul Esa@myresipi.com
No comments :
Post a Comment