KUEY TEOW BEBOLA
Bahan - Bahan ( 3-4 orang):
- Kuey Teow (200g)
- Bebola ikan (1 paket kecil)
- Sawi dipotong kasar (1 batang)
- Ikan bilis (1/2 cawan)
- Bawang putih (2 ulas)
- Cili merah dipotong nipis (1 biji)
- Daun bawang (secukup rasa)
- Daun pasli (secukup rasa)
- Halia (4 hiris)
- Kicap cair (1 sudu)
- Lada sulah (secukup rasa)
- Gula (secukup rasa)
- Garam (secukup rasa)
- Minyak bijan (1 sudu teh)
Cara -Cara :
Sediakan stok ikan bilis:
Sediakan Masakan:
- Tumis bawang putih yang diketuk hingga naik bau.
- Masukkan ikan bilis yang ditumbuk.
- Masukkan 3 cawan air, 2 hiris halia dan garam. Kacau dan biar mendidih.
Sediakan Masakan:
- Celur kuey teow sebentar.
- Celur sawi. Angkat dan tos airnya.
- Setelah stok ikan bilis mendidih, tapis airnya dan masukkan ke dalam periuk berlainan. Tambah 3 cawan air dan biar mendidih.
- Masukkan bebola ikan, kicap cair, minyak bijan dan serbuk lada sulah. Kacau rata dan biar mendidih.
- Masukkan sawi, cili merah, daun bawang, daun parsli, gula, garam, dan kuey teow. Kacau sebentar dan hidang.
No comments :
Post a Comment