Saturday, 6 July 2013

KUEY TEOW BEBOLA




KUEY TEOW BEBOLA

Bahan - Bahan ( 3-4 orang):

  • Kuey Teow (200g)
  • Bebola ikan (1 paket kecil)
  • Sawi dipotong kasar (1 batang)
  • Ikan bilis (1/2 cawan)
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Cili merah dipotong nipis (1 biji)
  • Daun bawang (secukup rasa)
  • Daun pasli (secukup rasa)
  • Halia (4 hiris)
  • Kicap cair (1 sudu)
  • Lada sulah (secukup rasa)
  • Gula (secukup rasa)
  • Garam (secukup rasa)
  • Minyak bijan (1 sudu teh)

Cara -Cara :


Sediakan stok ikan bilis:
  1. Tumis bawang putih yang diketuk hingga naik bau.
  2. Masukkan ikan bilis yang ditumbuk.
  3. Masukkan 3 cawan air, 2 hiris halia dan garam. Kacau dan biar mendidih.

Sediakan Masakan:

  1. Celur kuey teow sebentar.
  2. Celur sawi. Angkat dan tos airnya.
  3. Setelah stok ikan bilis mendidih, tapis airnya dan masukkan ke dalam periuk berlainan. Tambah 3 cawan air dan biar mendidih.
  4. Masukkan bebola ikan, kicap cair, minyak bijan dan serbuk lada sulah. Kacau rata dan biar mendidih.
  5. Masukkan sawi, cili merah, daun bawang, daun parsli, gula, garam, dan kuey teow. Kacau sebentar dan hidang.

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...