MEE HOKKIEN
Bahan - Bahan (Untuk 3-4 Orang Makan) :
- Mee kuning (500g)
- Udang (100g)
- Sotong (100g)
- Kobis (100g)
- Sawi (100g)
- Bawang besar (1 biji)
- Bawang putih (2 ulas)
- Air rebusan ayam (2 cawan)
- Tepung jagung (1 sudu besar)
- Kicap pekat (2 sudu besar)
- Minyak bijan (1 sudu kecil)
- Serbuk lada putih (secukup rasa)
- Minyak untuk menumis
Cara - Cara :
- Tumis bawang putih dan bawang besar yang dicincang hingga wangi.
- Goreng sotong dan udang hingga empuk.
- Masukkan air rebusan ayam, kicap pekat, minyak bijan dan serbuk lada putih. Biar mereneh seketika.
- Masukkan kobis, sawi, dan mee kuning. Gaul rata hingga sayur layu dan mee sebati.
- Masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air. (Jangan masak terlalu lama supaya kuahnya tidak terlalu kering dan pekat.)
- Hidang bersama kicap dan cili potong.
No comments :
Post a Comment