Wednesday, 10 July 2013

MEE HOKKIEN



MEE HOKKIEN

Bahan - Bahan (Untuk 3-4 Orang Makan) :

  • Mee kuning (500g)
  • Udang (100g)
  • Sotong (100g)
  • Kobis (100g)
  • Sawi (100g)
  • Bawang besar (1 biji)
  • Bawang putih (2 ulas)
  • Air rebusan ayam (2 cawan)
  • Tepung jagung (1 sudu besar)
  • Kicap pekat (2 sudu besar)
  • Minyak bijan (1 sudu kecil)
  • Serbuk lada putih (secukup rasa)
  • Minyak untuk menumis 
Cara - Cara :


  1. Tumis bawang putih dan bawang besar yang dicincang hingga wangi.
  2. Goreng sotong dan udang hingga empuk.
  3. Masukkan air rebusan ayam, kicap pekat, minyak bijan dan serbuk lada putih. Biar mereneh seketika.
  4. Masukkan kobis, sawi, dan mee kuning. Gaul rata hingga sayur layu dan mee sebati.
  5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air. (Jangan masak terlalu lama supaya kuahnya tidak terlalu kering dan pekat.)
  6. Hidang bersama kicap dan cili potong.



No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...