MEE JAWA
Bahan-Bahan (Sesuai Untuk 7-8 orang makan) :
- 500 ml air rebusan udang
- 150 gm keledek (direbus dan dilecek)
- 150gm daging (direbus dan dihiris nipis)
- 120gm udang segar (direbus)
- 60ml minyak masak
- 1 liter air rebusan daging
- 2 biji tomato (dihiris kecil)
- 2 sudu makan tepung jagung
- 150 ml air (bahan bewarna biru dibancuh)
- 2 sudu makan air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan-Bahan Sampingan :
- 500gm mee kuning (dicelur)
- 150gm tauge
- 2 keping tauhu (digoreng dan dihiris dadu)
- 4 biji telur rebus (dibelah kepada dua)
- 2 biji cili merah
- 3 biji cili hijau
- 2 tangkai daun bawang
- 4 tangkai daun sup (bahan bewarna biru dihiris)
- 5 sudu makan bawang goreng
- 5 biji limau kasturi (dibelah kepada dua)
- Sotong
Bahan-Bahan yang Dikisar :
- 40gm udang kering (direndam)
- 3 ulas buah keras
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 1cm halia, kunyit hidup dan lengkuas
- 2 sudu makan kacang tanah goreng
- 1 sudu makan rempah kari daging
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Bahan-Bahan Hiasan :
- 3 keping tauhu goreng (hiris sehingga nipis)
- Daun sup dan bawang goreng
- Hirisan cili merah
- Limau kasturi/ limau nipis
Bahan-Bahan untuk Cili Jeruk :
- 5 tangkai cili hijau
- 2 tangkai cili merah
- Cuku secukupnya
- Sos yang boleh dicampur di dalam Mee Jawa
- (Ikut kegemaran masing-masing) Sos tiram
- Sos tomato
- Sos cili
- Sos cili pedas
- Sos cili bawang putih
- Sos cili thai
Sayur-Sayuran (Untuk orang yang suka makan sayur) :
- Tomato puree
- Lobak merah
- Brokoli
- Sawi
- Kubis bunga
- Sengkuang
Cara-Cara Untuk Menyediakan Mee Jawa:
- Pertama sekali, celurkan mee kuning, panaskan minyak di dalam kuari, kemudian tumiskan bahan kisar yang dicincang halus sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan cili kering dan biarkan sehingga naik minyak sebelum masukkan udang kering.
- Masukkan udang kering yang telah dicampur sehingga naik bau.
- Kemudian, masukkan air rebusan daging, kacang, udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan campuran tersebut. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji dengan sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/ separuh masak dengan mengikut citarasa. Akhir sekali masukkan daun bawang.
- Tutupkan api dan curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/ limau kasturi. Siap untuk sedia dimakan.
Tips: Pelbagai jenis bahan, perencah, sayur, kuah dan sos juga boleh dicampurkan dalam Mee Jawa dengan mengikut suka hati dan kesesuaian masing-masing.
Cara-Cara untuk Membuat Kuah :
- Sendukkan mee jawa secukupnya dan campurkan dengan air di dalam periuk.
- Didihkan sehingga mee jawa naik ke atas periuk (kepekatan bergantung kepada citarasa masing-masing).
- Masukkan batang bawang, perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
- Kecilkan api sebelum masukkan telur satu persatu. Agak-agak secukupnya tiga suku masak, keluarkan telur dan letak dalam pinggan berasingan.
- Akhir sekali masukkan udang dan daun bawang. Tutupkan api dengan segera.
- Letakkan telur semasa dihidangkan.
Tips: Rasa kuah Mee Jawa akan menjadi lebih manis dan pedas jika menggunakan lebih banyak udang kering untuk memekatkan kuah.
Cara-Cara untuk Membuat Cili Jeruk :
- Hiriskan cili tebal-tebal sehingga nipis
- Kemudian rendamkan dengan cuka di dalam bekas yang bertutup.
# Kredit : http://resepimeejawa.blogspot.com/
No comments :
Post a Comment